Produkty orkiszowe, chleby orkiszowe i ciastka orkiszowe – to wszystko znajdziesz w naszej piekarni Warszawa i Piaseczno.

Produkty orkiszowe, chleby orkiszowe i ciastka orkiszowe – to wszystko znajdziesz w naszej piekarni Warszawa i Piaseczno.

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzie艂o 鈥 chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyli艣my ca艂膮 lini臋 produkt贸w orkiszowych, kt贸re wyr贸偶niaj膮 si臋 tym, 偶e s膮 produkowane w 100% z m膮ki orkiszowej z tzw. gatunk贸w uznawanych przez 艣w. Hildegard臋 z Bingen jako posiadaj膮ce w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. Tw贸rc膮 tego pieczywa sta艂 si臋 m贸j tata. Otrzyma艂 on zakwas orkiszowy hodowany kilkadziesi膮t ju偶 lat, kt贸ry by艂 odm艂adzany i odnawiany. T膮 niewielk膮 ilo艣膰 zakwasu rozmna偶a艂 przez wiele miesi臋cy, a偶 doprowadzi艂 do uzyskania satysfakcjonuj膮cej ilo艣ci zakwasu orkiszowego. Wtedy mogli艣my dopiero rozpocz膮膰 produkcj臋 na wi臋ksz膮 skal臋. Dzi臋ki pe艂nemu wsparciu Joli Zajdel i Polskiego Stowarzyszenia 艢wi臋tej Hildegardy z Bingen, otrzymali艣my jako jedyna piekarnia w Warszawie rekomendacj臋 na produkty orkiszowe wyrabiane zgodnie z zaleceniami 艣wi臋tej.

Wiele os贸b potwierdza popraw臋 samopoczucia po ich spo偶yciu. Warto zaznaczy膰, 偶e w dobie wszechobecnej nadwra偶liwo艣ci na gluten, pieczywo orkiszowe jest wyj膮tkowo dobrze tolerowane przez organizm. Budowa glutenu orkiszowego jest odmienna od budowy glutenu pszenicznego. Dzi臋ki wi臋kszej ilo艣ci gliadyn oraz kilkunastogodzinnej fermentacji ciasta, gluten ten jest lepiej rozk艂adany przez enzymy trawienne i w wi臋kszo艣ci przypadk贸w nie powoduje uczucia 鈥瀗ad臋tego brzucha鈥. Dodatkowo w orkiszu znajduje si臋 naturalny antybiotyk 鈥 rodanid, kt贸ry jako substancja biologicznie aktywna naturalnie wyst臋puje w mleku kobiecym, 艣linie i krwi. Orkisz zawiera wi臋cej witamin i sk艂adnik贸w mineralnych ni偶 pszenica uprawiana w spos贸b przemys艂owy.

Dieta wg. 艣w. Hildegardy

Podstawy diety wg. 艣w. Hildegardy z Bingen
  • 呕yj膮ca w XII wieku mniszka /przeorysza klasztoru/ 鈥 wizjonerka i
    uzdrowicielka
  • Jest to dieta orkiszowo-warzywno-owocowo
  • Orkisz to najlepsze zbo偶e. Jest ono ciep艂e, t艂uste i mocne, jest te偶 艂agodniejsze ni偶 wszystkie inne i cz艂owiekowi, kt贸ry je spo偶ywa, przywraca prawid艂ow膮 struktur臋 cia艂a i prawid艂ow膮 krew, wywo艂uje te偶 pogodny nastr贸j i rado艣膰 w duszy. Niezale偶nie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedz膮, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i 艂agodny. A je艣li kto艣 jest chory i z powodu choroby nie mo偶e je艣膰, nale偶y wzi膮膰 ziarna orkiszu i zagotowa膰 w wodzie, dodaj膮c t艂uszcz albo 偶贸艂tko, aby potrawa mia艂a lepszy smak, i poda膰 choremu do jedzenia, to go wyleczy wewn臋trznie niczym zdrowa i dobra ma艣膰.鈥
PRODUKTY NIEWSKAZANE W DIECIE
  • Pory

  • Brzoskwinie, truskawki, 艣liwki, bor贸wki

  • Wieprzowina, dziczyzna

  • W臋gorz

  • Produkty w臋dzone

R脫呕NICE W BUDOWIE K艁OSA PSZENICY A ORKISZU

PSZENICA

  • Jest uprawiana w celu u艂atwienia zbior贸w i zwi臋kszenia
    ich wydajno艣ci
  • W czasie zbioru traci 艂upin臋, dlatego cz臋sto jest
    zanieczyszczona pestycydami i innymi substancjami
    chemicznymi s艂u偶膮cymi ochronie zbo偶a

ORKISZ

  • Jest zbierany z nienaruszon膮 艂upin膮, kt贸ra zostaje od艂膮czona od ziarna
    podczas mielenia
  • Dzi臋ki temu mocna 艂uska zabezpiecza ziarno przed ska偶eniami z zewn膮trz
  • Najbardziej warto艣ciowe sk艂adniki mineralne znajduj膮 si臋 nie tak jak w
    pszenicy w 艂usce, tylko w ziarnie wewn臋trznym
  • Jest odporny na warunki pogodowe, mo偶e by膰 uprawiany na ubogich
    glebach
  • Nie wymaga stosowania sztucznych nawoz贸w

ORKISZ W POLSCE

艢lady tego zbo偶a znaleziono tak偶e w Biskupinie), a r贸偶ne zapiski historyczne potwierdzaj膮 szerok膮 upraw臋 i wykorzystanie orkiszu (np. do produkcji piwa) na terenie Polski.

Pod koniec XVIII wieku orkisz w Polsce by艂 uprawiany jedynie w okolicach podg贸rskich. G贸rale wypiekali z niego podp艂omyki zwane moskolami, a jego ziarno palono na kaw臋. Kolejne wzmianki historyczne informuj膮, 偶e po II wojnie 艣wiatowej we wsi Istebna z orkiszu przygotowywano podp艂omyki zwane 鈥瀌ziubanymi plackami鈥.

W艁A艢CIWO艢CI ORKISZU
  • Lepsza strawno艣膰 bia艂ka (80%), wy偶sza jako艣膰 biologiczna (aminokwasy egzogenne
    鈥 fenyloalanina i tryptofan)
  • Wi臋ksza zawarto艣膰 t艂uszczy NNKT
  • Wi臋ksza ilo艣膰 witamin rozpuszczalnych w t艂uszczach: A, D, E oraz z grupy B
  • Witamina E ma o 1/3 wi臋ksz膮 aktywno艣膰 ni偶 ta zawarta w pszenicy
  • Wi臋ksza zawarto艣膰 fosforu, cynku, miedzi
  • Du偶a ilo艣膰 krzemu
  • Wyst臋puje rodanid 鈥 naturalny antybiotyk (mleko kobiece, 艣lina, krew)
  • Budowa cz膮steczkowa glutenu orkiszowego jest inna ni偶 pszennego. Posiada wi臋ksz膮 ilo艣膰 gliadyn, co wp艂ywa na jego wi臋ksz膮 strawno艣膰.

Uwaga! W ci膮gu ostatnich 100 lat w celu zwi臋kszenia plon贸w orkisz zosta艂 zanieczyszczony pszenic膮, polecamy wy艂膮cznie stare lub nowe, ale 鈥瀘czyszczone鈥 odmiany orkiszu, czyli takie, w kt贸rych nie ma 偶adnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy tej nale偶膮 odmiany: Ostro, Oberkulmer, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Altgold (Oberkulmer x Sandmeier), Oberkulmer Rotkorn, Steiners Roter Tiroler.

KOMU PIECZYWO ORKISZOWE JEST POLECANE
  • Diabetykom

  • Osobom z problemami sercowo 鈥 naczyniowymi

  • Osobom z zaburzeniami systemu immunologicznego

  • Osobom z chorobami nowotworowymi

  • Osobom z chorobami uk艂adu trawiennego

  • Osobom starszym

  • Kobietom w ci膮偶y i karmi膮cym

  • Dzieciom

ORKISZ W NASZYCH PIEKARNIACH
  • Pierwsze produkty pojawi艂y si臋 w 2014 roku
  • Produkty s膮 wytwarzane w 100% z m膮ki orkiszowej
  • Stosujemy wyselekcjonowane odmiany orkiszu zalecane w diecie 艣w. Hildegardy (Frankenkorn)
  • M膮ka bez zanieczyszcze艅 m膮kami innych zb贸偶
  • U偶ywamy m膮ki typ 630 a do zakwasu typ 1350

Nasze produkty orkiszowe

Chleb orkiszowy z Bingen.

  • Produkowany na zakwasie orkiszowym metod膮 wielogodzinnej fermentacji.
  • Prosty sk艂ad: m膮ka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, s贸l

Chleb orkiszowy starodawny

  • Chrupi膮ca sk贸rka i delikatny mi臋kisz

  • Na zakwasie orkiszowym

  • Z dodatkiem dro偶d偶y

Ciastka orkiszowe z migda艂ami

  • Migda艂y doskonale wp艂ywaj膮 na koncentracj臋, dodatek ziaren i gorzkiej czekolady
  • Sk艂ad: m膮ka orkiszowa, mas艂o, jaja, cukier trzcinowy, ziarna s艂onecznika, migda艂y, p艂atki owsiane, gorzka czekolada, proszek do pieczenia

Chleb orkiszowy z czarnuszk膮

  • Na zakwasie orkiszowym
  • Czarnuszka posiada w艂a艣ciwo艣ci antyalergiczne
  • Sk艂ad: m膮ka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, czarnuszka, s贸l

Bu艂eczka orkiszowa

  • Mi臋kka, lubiana przez najm艂odszych
  • Sk艂ad: m膮ka orkiszowa typ 630, p贸艂kwas orkiszowy, cukier trzcinowy, mas艂o, dro偶d偶e, woda, s贸l

Paluch orkiszowy

  • Chrupi膮cy o du偶ej porowato艣ci, posypany czarnuszk膮
  • Na ukwaszonej m膮ce orkiszowej (poolish)

Ciasteczka orkiszowe z 偶urawin膮

  • Dodatek 偶urawiny pozwala uzyska膰 s艂odycz, mniejsza ilo艣膰 cukru trzcinowego
  • Dodatek prawdziwego mas艂a
  • Sk艂ad: m膮ka orkiszowa, mas艂o, cukier trzcinowy, 偶urawina suszona, p艂atki migda艂owe

CO ROBI膭 DU呕E ZAK艁ADY PRODUKUJ膭CE PIECZYWO, ABY DA膯 NAM Z艁UDZENIE 艢WIE呕EGO, ZDROWEGO PIECZYWA?

Skr贸cenie czasu fermentacji m膮ki 偶ytniej

Zamiast naturalnego zakwasu, wytwarzanego podczas d艂ugiej fermentacji kwasowej ciasta (m膮ka i woda) stosuje si臋 gotowe 艣rodki zakwaszaj膮ce tzw. startery (proszek, p艂yn, pasta) niewymagaj膮ce czasu na fermentacj臋.

Stosowanie polepszaczy funkcjonalnych w przypadku pieczywa pszennego.

Odpowiednie spulchnienie i stabilno艣膰 mi臋kiszu bu艂ki. Kr贸tka jednofazowa metoda fermentacji ciasta.

Dosypywanie suchego glutenu.

Gluten poprawia i stabilizuje produkt. Wi臋ksza ilo艣膰 glutenu trafia do naszego organizmu.

Nasze enzymy musz膮 sobie poradzi膰 z ich rozk艂adem.

G艂臋bokie mro偶enie pieczywa
  • Proces produkcji zatrzymany na etapie rozrostu ciasta
  • Dodatek glutenu w proszku rekompensuje uszkodzenie bia艂ek podczas
    mro偶enia
  • Dodatek propionaniu wapnia przeciw rozwojowi ple艣ni
  • Dodatek polepszaczy (karboksymetylocelulaza) jako substytut siatki glutenowej
  • Czas przechowywania w mro藕niach nawet p贸艂 roku

Wi臋cej naszych produkt贸w

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produkt贸w. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzie偶ach jak w minionych dekadach. Wyroby s膮 dzie艂em ludzkich r膮k.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwy偶sz膮 wag臋 na jako艣膰 i 艣wie偶o艣膰 sk艂adnik贸w. Ka偶de ciasto jest starannie przygotowywane z dba艂o艣ci膮 o szczeg贸艂y. Nasza wykwalifikowana ekipa cukiernik贸w 艂膮czy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty s膮 r臋cznie przygotowywane z najwy偶sz膮 staranno艣ci膮 i dba艂o艣ci膮 o detale. Ka偶dy tort jest wyj膮tkowy i dostosowany do indywidualnych 偶ycze艅 klienta. Stawiamy na wysok膮 jako艣膰 sk艂adnik贸w, u偶ywaj膮c 艣wie偶ych owoc贸w, naturalnych aromat贸w, najwy偶szej jako艣ci czekolady i krem贸w.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzie艂o 鈥 chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyli艣my ca艂膮 lini臋 produkt贸w orkiszowych, kt贸re wyr贸偶niaj膮 si臋 tym, 偶e s膮 produkowane w 100% z m膮ki orkiszowej.

Lody rzemie艣lnicze

Od kilku lat jeste艣my tak偶e producentem wyj膮tkowych, rzemie艣lniczych lod贸w. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne sk艂adniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ci膮gle poszerzaj膮c膮 si臋 rzesz臋 smakoszy lod贸w.

Pizza

W cz臋艣ci naszych punkt贸w mo偶ecie si臋 delektowa膰 smakiem pizzy z r贸偶norodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjn膮, okr膮g艂膮 pizz臋 wypiekan膮 w piecu kamiennym jak r贸wnie偶 bardziej przek膮skow膮 opcj臋 (klasyczn膮 i rzymsk膮 pizz臋 na grubszym cie艣cie), kt贸ra jest idealn膮 opcj膮 po偶ywnej przek膮ski w ci膮gu ca艂ego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy 艣niadania, lunch, pizze czy drinki. Mo偶esz zarezerwowa膰 stolik na spotkanie z przyjaciu艂mi.聽

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produkt贸w. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzie偶ach jak w minionych dekadach. Wyroby s膮 dzie艂em ludzkich r膮k.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwy偶sz膮 wag臋 na jako艣膰 i 艣wie偶o艣膰 sk艂adnik贸w. Ka偶de ciasto jest starannie przygotowywane z dba艂o艣ci膮 o szczeg贸艂y. Nasza wykwalifikowana ekipa cukiernik贸w 艂膮czy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty s膮 r臋cznie przygotowywane z najwy偶sz膮 staranno艣ci膮 i dba艂o艣ci膮 o detale. Ka偶dy tort jest wyj膮tkowy i dostosowany do indywidualnych 偶ycze艅 klienta. Stawiamy na wysok膮 jako艣膰 sk艂adnik贸w, u偶ywaj膮c 艣wie偶ych owoc贸w, naturalnych aromat贸w, najwy偶szej jako艣ci czekolady i krem贸w.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzie艂o 鈥 chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyli艣my ca艂膮 lini臋 produkt贸w orkiszowych, kt贸re wyr贸偶niaj膮 si臋 tym, 偶e s膮 produkowane w 100% z m膮ki orkiszowej.

Lody rzemie艣lnicze

Od kilku lat jeste艣my tak偶e producentem wyj膮tkowych, rzemie艣lniczych lod贸w. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne sk艂adniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ci膮gle poszerzaj膮c膮 si臋 rzesz臋 smakoszy lod贸w.

Pizza

W cz臋艣ci naszych punkt贸w mo偶ecie si臋 delektowa膰 smakiem pizzy z r贸偶norodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjn膮, okr膮g艂膮 pizz臋 wypiekan膮 w piecu kamiennym jak r贸wnie偶 bardziej przek膮skow膮 opcj臋 (klasyczn膮 i rzymsk膮 pizz臋 na grubszym cie艣cie), kt贸ra jest idealn膮 opcj膮 po偶ywnej przek膮ski w ci膮gu ca艂ego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy 艣niadania, lunch, pizze czy drinki. Mo偶esz zarezerwowa膰 stolik na spotkanie z przyjaciu艂mi.聽

B膮d藕 na bie偶膮co

Do艂膮cz do nas na Facebooku a my b臋dziemy informowa膰 Ci臋 o nowych promocjach i ofertach.

Siedziba firmy

Przystanek Piekarnia, Saper贸w 2, 05-500 Piaseczno
Tel: +48 694 444 476

Otw贸rz sw贸j w艂asny Przystanek

Zosta艅 franczyzobiorc膮 Przysnaku Piekarnia w wybranej lokalizacji. Zapewniamy obs艂ug臋, szkolenia, produkty.