Produkty orkiszowe, chleby orkiszowe i ciastka orkiszowe – to wszystko znajdziesz w naszej piekarni Warszawa i Piaseczno.

Produkty orkiszowe, chleby orkiszowe i ciastka orkiszowe – to wszystko znajdziesz w naszej piekarni Warszawa i Piaseczno.

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej z tzw. gatunków uznawanych przez św. Hildegardę z Bingen jako posiadające właściwości lecznicze. Twórcą tego pieczywa stał się mój tata. Otrzymał on zakwas orkiszowy hodowany kilkadziesiąt już lat, który był odmładzany i odnawiany. Tą niewielką ilość zakwasu rozmnażał przez wiele miesięcy, aż doprowadził do uzyskania satysfakcjonującej ilości zakwasu orkiszowego. Wtedy mogliśmy dopiero rozpocząć produkcję na większą skalę. Dzięki pełnemu wsparciu Joli Zajdel i Polskiego Stowarzyszenia Świętej Hildegardy z Bingen, otrzymaliśmy jako jedyna piekarnia w Warszawie rekomendację na produkty orkiszowe wyrabiane zgodnie z zaleceniami świętej.

Wiele osób potwierdza poprawę samopoczucia po ich spożyciu. Warto zaznaczyć, że w dobie wszechobecnej nadwrażliwości na gluten, pieczywo orkiszowe jest wyjątkowo dobrze tolerowane przez organizm. Budowa glutenu orkiszowego jest odmienna od budowy glutenu pszenicznego. Dzięki większej ilości gliadyn oraz kilkunastogodzinnej fermentacji ciasta, gluten ten jest lepiej rozkładany przez enzymy trawienne i w większości przypadków nie powoduje uczucia „nadętego brzucha”. Dodatkowo w orkiszu znajduje się naturalny antybiotyk – rodanid, który jako substancja biologicznie aktywna naturalnie występuje w mleku kobiecym, ślinie i krwi. Orkisz zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż pszenica uprawiana w sposób przemysłowy.

Dieta wg. św. Hildegardy

Podstawy diety wg. św. Hildegardy z Bingen
  • Żyjąca w XII wieku mniszka /przeorysza klasztoru/ – wizjonerka i
    uzdrowicielka
  • Jest to dieta orkiszowo-warzywno-owocowo
  • Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wyleczy wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”
PRODUKTY NIEWSKAZANE W DIECIE
  • Pory

  • Brzoskwinie, truskawki, śliwki, borówki

  • Wieprzowina, dziczyzna

  • Węgorz

  • Produkty wędzone

RÓŻNICE W BUDOWIE KŁOSA PSZENICY A ORKISZU

PSZENICA

  • Jest uprawiana w celu ułatwienia zbiorów i zwiększenia
    ich wydajności
  • W czasie zbioru traci łupinę, dlatego często jest
    zanieczyszczona pestycydami i innymi substancjami
    chemicznymi służącymi ochronie zboża

ORKISZ

  • Jest zbierany z nienaruszoną łupiną, która zostaje odłączona od ziarna
    podczas mielenia
  • Dzięki temu mocna łuska zabezpiecza ziarno przed skażeniami z zewnątrz
  • Najbardziej wartościowe składniki mineralne znajdują się nie tak jak w
    pszenicy w łusce, tylko w ziarnie wewnętrznym
  • Jest odporny na warunki pogodowe, może być uprawiany na ubogich
    glebach
  • Nie wymaga stosowania sztucznych nawozów

ORKISZ W POLSCE

Ślady tego zboża znaleziono także w Biskupinie), a różne zapiski historyczne potwierdzają szeroką uprawę i wykorzystanie orkiszu (np. do produkcji piwa) na terenie Polski.

Pod koniec XVIII wieku orkisz w Polsce był uprawiany jedynie w okolicach podgórskich. Górale wypiekali z niego podpłomyki zwane moskolami, a jego ziarno palono na kawę. Kolejne wzmianki historyczne informują, że po II wojnie światowej we wsi Istebna z orkiszu przygotowywano podpłomyki zwane „dziubanymi plackami”.

WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU
  • Lepsza strawność białka (80%), wyższa jakość biologiczna (aminokwasy egzogenne
    – fenyloalanina i tryptofan)
  • Większa zawartość tłuszczy NNKT
  • Większa ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz z grupy B
  • Witamina E ma o 1/3 większą aktywność niż ta zawarta w pszenicy
  • Większa zawartość fosforu, cynku, miedzi
  • Duża ilość krzemu
  • Występuje rodanid – naturalny antybiotyk (mleko kobiece, ślina, krew)
  • Budowa cząsteczkowa glutenu orkiszowego jest inna niż pszennego. Posiada większą ilość gliadyn, co wpływa na jego większą strawność.

Uwaga! W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, polecamy wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy tej należą odmiany: Ostro, Oberkulmer, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Altgold (Oberkulmer x Sandmeier), Oberkulmer Rotkorn, Steiners Roter Tiroler.

KOMU PIECZYWO ORKISZOWE JEST POLECANE
  • Diabetykom

  • Osobom z problemami sercowo – naczyniowymi

  • Osobom z zaburzeniami systemu immunologicznego

  • Osobom z chorobami nowotworowymi

  • Osobom z chorobami układu trawiennego

  • Osobom starszym

  • Kobietom w ciąży i karmiącym

  • Dzieciom

ORKISZ W NASZYCH PIEKARNIACH
  • Pierwsze produkty pojawiły się w 2014 roku
  • Produkty są wytwarzane w 100% z mąki orkiszowej
  • Stosujemy wyselekcjonowane odmiany orkiszu zalecane w diecie św. Hildegardy (Frankenkorn)
  • Mąka bez zanieczyszczeń mąkami innych zbóż
  • Używamy mąki typ 630 a do zakwasu typ 1350

Nasze produkty orkiszowe

Chleb orkiszowy z Bingen.

  • Produkowany na zakwasie orkiszowym metodą wielogodzinnej fermentacji.
  • Prosty skład: mąka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, sól

Chleb orkiszowy starodawny

  • Chrupiąca skórka i delikatny miękisz

  • Na zakwasie orkiszowym

  • Z dodatkiem drożdży

Ciastka orkiszowe z migdałami

  • Migdały doskonale wpływają na koncentrację, dodatek ziaren i gorzkiej czekolady
  • Skład: mąka orkiszowa, masło, jaja, cukier trzcinowy, ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane, gorzka czekolada, proszek do pieczenia

Chleb orkiszowy z czarnuszką

  • Na zakwasie orkiszowym
  • Czarnuszka posiada właściwości antyalergiczne
  • Skład: mąka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, czarnuszka, sól

Bułeczka orkiszowa

  • Miękka, lubiana przez najmłodszych
  • Skład: mąka orkiszowa typ 630, półkwas orkiszowy, cukier trzcinowy, masło, drożdże, woda, sól

Paluch orkiszowy

  • Chrupiący o dużej porowatości, posypany czarnuszką
  • Na ukwaszonej mące orkiszowej (poolish)

Ciasteczka orkiszowe z żurawiną

  • Dodatek żurawiny pozwala uzyskać słodycz, mniejsza ilość cukru trzcinowego
  • Dodatek prawdziwego masła
  • Skład: mąka orkiszowa, masło, cukier trzcinowy, żurawina suszona, płatki migdałowe

CO ROBIĄ DUŻE ZAKŁADY PRODUKUJĄCE PIECZYWO, ABY DAĆ NAM ZŁUDZENIE ŚWIEŻEGO, ZDROWEGO PIECZYWA?

Skrócenie czasu fermentacji mąki żytniej

Zamiast naturalnego zakwasu, wytwarzanego podczas długiej fermentacji kwasowej ciasta (mąka i woda) stosuje się gotowe środki zakwaszające tzw. startery (proszek, płyn, pasta) niewymagające czasu na fermentację.

Stosowanie polepszaczy funkcjonalnych w przypadku pieczywa pszennego.

Odpowiednie spulchnienie i stabilność miękiszu bułki. Krótka jednofazowa metoda fermentacji ciasta.

Dosypywanie suchego glutenu.

Gluten poprawia i stabilizuje produkt. Większa ilość glutenu trafia do naszego organizmu.

Nasze enzymy muszą sobie poradzić z ich rozkładem.

Głębokie mrożenie pieczywa
  • Proces produkcji zatrzymany na etapie rozrostu ciasta
  • Dodatek glutenu w proszku rekompensuje uszkodzenie białek podczas
    mrożenia
  • Dodatek propionaniu wapnia przeciw rozwojowi pleśni
  • Dodatek polepszaczy (karboksymetylocelulaza) jako substytut siatki glutenowej
  • Czas przechowywania w mroźniach nawet pół roku

Więcej naszych produktów

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produktów. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzieżach jak w minionych dekadach. Wyroby są dziełem ludzkich rąk.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwyższą wagę na jakość i świeżość składników. Każde ciasto jest starannie przygotowywane z dbałością o szczegóły. Nasza wykwalifikowana ekipa cukierników łączy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty są ręcznie przygotowywane z najwyższą starannością i dbałością o detale. Każdy tort jest wyjątkowy i dostosowany do indywidualnych życzeń klienta. Stawiamy na wysoką jakość składników, używając świeżych owoców, naturalnych aromatów, najwyższej jakości czekolady i kremów.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej.

Lody rzemieślnicze

Od kilku lat jesteśmy także producentem wyjątkowych, rzemieślniczych lodów. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne składniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ciągle poszerzającą się rzeszę smakoszy lodów.

Pizza

W części naszych punktów możecie się delektować smakiem pizzy z różnorodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjną, okrągłą pizzę wypiekaną w piecu kamiennym jak również bardziej przekąskową opcję (klasyczną i rzymską pizzę na grubszym cieście), która jest idealną opcją pożywnej przekąski w ciągu całego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy śniadania, lunch, pizze czy drinki. Możesz zarezerwować stolik na spotkanie z przyjaciułmi. 

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produktów. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzieżach jak w minionych dekadach. Wyroby są dziełem ludzkich rąk.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwyższą wagę na jakość i świeżość składników. Każde ciasto jest starannie przygotowywane z dbałością o szczegóły. Nasza wykwalifikowana ekipa cukierników łączy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty są ręcznie przygotowywane z najwyższą starannością i dbałością o detale. Każdy tort jest wyjątkowy i dostosowany do indywidualnych życzeń klienta. Stawiamy na wysoką jakość składników, używając świeżych owoców, naturalnych aromatów, najwyższej jakości czekolady i kremów.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej.

Lody rzemieślnicze

Od kilku lat jesteśmy także producentem wyjątkowych, rzemieślniczych lodów. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne składniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ciągle poszerzającą się rzeszę smakoszy lodów.

Pizza

W części naszych punktów możecie się delektować smakiem pizzy z różnorodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjną, okrągłą pizzę wypiekaną w piecu kamiennym jak również bardziej przekąskową opcję (klasyczną i rzymską pizzę na grubszym cieście), która jest idealną opcją pożywnej przekąski w ciągu całego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy śniadania, lunch, pizze czy drinki. Możesz zarezerwować stolik na spotkanie z przyjaciułmi. 

Bądź na bieżąco

Dołącz do nas na Facebooku a my będziemy informować Cię o nowych promocjach i ofertach.

Siedziba firmy

Przystanek Piekarnia, Saperów 2, 05-500 Piaseczno
Tel: +48 694 444 476

Otwórz swój własny Przystanek

Zostań franczyzobiorcą Przysnaku Piekarnia w wybranej lokalizacji. Zapewniamy obsługę, szkolenia, produkty.