Orkisz i dieta
Dowiedz się o właściwościach orkiszu i diecie wg. św. Hildegardy z Bingen
O orkiszu
Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej z tzw. gatunków uznawanych przez św. Hildegardę z Bingen jako posiadające właściwości lecznicze. Twórcą tego pieczywa stał się mój tata. Otrzymał on zakwas orkiszowy hodowany kilkadziesiąt już lat, który był odmładzany i odnawiany. Tą niewielką ilość zakwasu rozmnażał przez wiele miesięcy, aż doprowadził do uzyskania satysfakcjonującej ilości zakwasu orkiszowego. Wtedy mogliśmy dopiero rozpocząć produkcję na większą skalę. Dzięki pełnemu wsparciu Joli Zajdel i Polskiego Stowarzyszenia Świętej Hildegardy z Bingen, otrzymaliśmy jako jedyna piekarnia w Warszawie rekomendację na produkty orkiszowe wyrabiane zgodnie z zaleceniami świętej.
Wiele osób potwierdza poprawę samopoczucia po ich spożyciu. Warto zaznaczyć, że w dobie wszechobecnej nadwrażliwości na gluten, pieczywo orkiszowe jest wyjątkowo dobrze tolerowane przez organizm. Budowa glutenu orkiszowego jest odmienna od budowy glutenu pszenicznego. Dzięki większej ilości gliadyn oraz kilkunastogodzinnej fermentacji ciasta, gluten ten jest lepiej rozkładany przez enzymy trawienne i w większości przypadków nie powoduje uczucia „nadętego brzucha”. Dodatkowo w orkiszu znajduje się naturalny antybiotyk – rodanid, który jako substancja biologicznie aktywna naturalnie występuje w mleku kobiecym, ślinie i krwi. Orkisz zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż pszenica uprawiana w sposób przemysłowy.
Dieta wg. św. Hildegardy
Podstawy diety wg. św. Hildegardy z Bingen
- Żyjąca w XII wieku mniszka /przeorysza klasztoru/ – wizjonerka i
uzdrowicielka - Jest to dieta orkiszowo-warzywno-owocowo
- Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wyleczy wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”
PRODUKTY NIEWSKAZANE W DIECIE
-
Pory
-
Brzoskwinie, truskawki, śliwki, borówki
-
Wieprzowina, dziczyzna
-
Węgorz
-
Produkty wędzone
RÓŻNICE W BUDOWIE KŁOSA PSZENICY A ORKISZU
PSZENICA
- Jest uprawiana w celu ułatwienia zbiorów i zwiększenia
ich wydajności - W czasie zbioru traci łupinę, dlatego często jest
zanieczyszczona pestycydami i innymi substancjami
chemicznymi służącymi ochronie zboża
ORKISZ
- Jest zbierany z nienaruszoną łupiną, która zostaje odłączona od ziarna
podczas mielenia - Dzięki temu mocna łuska zabezpiecza ziarno przed skażeniami z zewnątrz
- Najbardziej wartościowe składniki mineralne znajdują się nie tak jak w
pszenicy w łusce, tylko w ziarnie wewnętrznym - Jest odporny na warunki pogodowe, może być uprawiany na ubogich
glebach - Nie wymaga stosowania sztucznych nawozów
ORKISZ W POLSCE
Ślady tego zboża znaleziono także w Biskupinie), a różne zapiski historyczne potwierdzają szeroką uprawę i wykorzystanie orkiszu (np. do produkcji piwa) na terenie Polski.
Pod koniec XVIII wieku orkisz w Polsce był uprawiany jedynie w okolicach podgórskich. Górale wypiekali z niego podpłomyki zwane moskolami, a jego ziarno palono na kawę. Kolejne wzmianki historyczne informują, że po II wojnie światowej we wsi Istebna z orkiszu przygotowywano podpłomyki zwane „dziubanymi plackami”.
WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU
- Lepsza strawność białka (80%), wyższa jakość biologiczna (aminokwasy egzogenne
– fenyloalanina i tryptofan) - Większa zawartość tłuszczy NNKT
- Większa ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz z grupy B
- Witamina E ma o 1/3 większą aktywność niż ta zawarta w pszenicy
- Większa zawartość fosforu, cynku, miedzi
- Duża ilość krzemu
- Występuje rodanid – naturalny antybiotyk (mleko kobiece, ślina, krew)
- Budowa cząsteczkowa glutenu orkiszowego jest inna niż pszennego. Posiada większą ilość gliadyn, co wpływa na jego większą strawność.
Uwaga! W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, polecamy wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy tej należą odmiany: Ostro, Oberkulmer, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Altgold (Oberkulmer x Sandmeier), Oberkulmer Rotkorn, Steiners Roter Tiroler.
KOMU PIECZYWO ORKISZOWE JEST POLECANE
-
Diabetykom
-
Osobom z problemami sercowo – naczyniowymi
-
Osobom z zaburzeniami systemu immunologicznego
-
Osobom z chorobami nowotworowymi
-
Osobom z chorobami układu trawiennego
-
Osobom starszym
-
Kobietom w ciąży i karmiącym
-
Dzieciom
ORKISZ W NASZYCH PIEKARNIACH
- Pierwsze produkty pojawiły się w 2014 roku
- Produkty są wytwarzane w 100% z mąki orkiszowej
- Stosujemy wyselekcjonowane odmiany orkiszu zalecane w diecie św. Hildegardy (Frankenkorn)
- Mąka bez zanieczyszczeń mąkami innych zbóż
- Używamy mąki typ 630 a do zakwasu typ 1350
Nasze produkty orkiszowe
Chleb orkiszowy z Bingen.
- Produkowany na zakwasie orkiszowym metodą wielogodzinnej fermentacji.
- Prosty skład: mąka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, sól
Chleb orkiszowy starodawny
-
Chrupiąca skórka i delikatny miękisz
-
Na zakwasie orkiszowym
-
Z dodatkiem drożdży
Ciastka orkiszowe z migdałami
- Migdały doskonale wpływają na koncentrację, dodatek ziaren i gorzkiej czekolady
- Skład: mąka orkiszowa, masło, jaja, cukier trzcinowy, ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane, gorzka czekolada, proszek do pieczenia
Chleb orkiszowy z czarnuszką
- Na zakwasie orkiszowym
- Czarnuszka posiada właściwości antyalergiczne
- Skład: mąka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, czarnuszka, sól
Bułeczka orkiszowa
- Miękka, lubiana przez najmłodszych
- Skład: mąka orkiszowa typ 630, półkwas orkiszowy, cukier trzcinowy, masło, drożdże, woda, sól
Paluch orkiszowy
- Chrupiący o dużej porowatości, posypany czarnuszką
- Na ukwaszonej mące orkiszowej (poolish)
Ciasteczka orkiszowe z żurawiną
- Dodatek żurawiny pozwala uzyskać słodycz, mniejsza ilość cukru trzcinowego
- Dodatek prawdziwego masła
- Skład: mąka orkiszowa, masło, cukier trzcinowy, żurawina suszona, płatki migdałowe
CO ROBIĄ DUŻE ZAKŁADY PRODUKUJĄCE PIECZYWO, ABY DAĆ NAM ZŁUDZENIE ŚWIEŻEGO, ZDROWEGO PIECZYWA?
Skrócenie czasu fermentacji mąki żytniej
Zamiast naturalnego zakwasu, wytwarzanego podczas długiej fermentacji kwasowej ciasta (mąka i woda) stosuje się gotowe środki zakwaszające tzw. startery (proszek, płyn, pasta) niewymagające czasu na fermentację.
Stosowanie polepszaczy funkcjonalnych w przypadku pieczywa pszennego.
Odpowiednie spulchnienie i stabilność miękiszu bułki. Krótka jednofazowa metoda fermentacji ciasta.
Dosypywanie suchego glutenu.
Gluten poprawia i stabilizuje produkt. Większa ilość glutenu trafia do naszego organizmu.
Nasze enzymy muszą sobie poradzić z ich rozkładem.
Głębokie mrożenie pieczywa
- Proces produkcji zatrzymany na etapie rozrostu ciasta
- Dodatek glutenu w proszku rekompensuje uszkodzenie białek podczas
mrożenia - Dodatek propionaniu wapnia przeciw rozwojowi pleśni
- Dodatek polepszaczy (karboksymetylocelulaza) jako substytut siatki glutenowej
- Czas przechowywania w mroźniach nawet pół roku
Sprawdź co innym smakuje najbardziej. Korzystając z sieci piekarni i cukierni - Przystanek Piekarnia, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Nasze punkty znajdziesz w Warszawie i Piasecznie. My nie poprawiamy natury.
Produkty Orkiszowe
Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej.
Chleb żytni na zakwasie
Do naszych bułek i chlebów dodaliśmy różne ziarna, które wzbogacają ich smak oraz wartości zdrowotne. Spośród wielu gatunków z pewnością wybierzesz swój ulubiony. Jeśli szukasz pieczywa bez dodatku mąki, mamy go również w swojej ofercie.
Wyroby cukiernicze
Każde nasze ciasto jest unikalne i pozsiada nutę niepowtarzalnego smaku. Nasi klienci uwielbiają serniki produkowane na najwyższej jakości twarogu. Rozkoszują się mocno czekoladowym brownie oraz wyjątkowymi tartami. U nas także zamówisz tort na wyjątkową okazję.
Śniadania i lunch
Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy śniadania, lunch, pizze czy drinki. Możesz zarezerwować stolik na spotkanie z przyjaciółmi. Nasze śniadania robione są na miejscu ze świeżych składników i naszego pieczywa.
Więcej naszych produktów
Bądź na bieżąco
Dołącz do nas na Facebooku a my będziemy informować Cię o nowych promocjach i ofertach.
Siedziba firmy
Przystanek Piekarnia, Saperów 2, 05-500 Piaseczno
Tel: +48 694 444 476
Otwórz swój własny Przystanek
Zostań franczyzobiorcą Przysnaku Piekarnia w wybranej lokalizacji. Zapewniamy obsługę, szkolenia, produkty.